4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Seat Leon 1.4 TGI - VW Golf 1.6 TDI BlueMotion

Το πετρελαιοκίνητο VW Golf BlueMotion και το φυσικού αερίου Seat Leon αποδεικνύουν έμπρακτα ότι υπάρχουν και οι άμεσα αξιοποιήσιμες λύσεις πιο οικολογικών μοντέλων με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ποια λύση θα επικρατήσει τελικά στο μέλλον (αν και κατά τη γνώμη μας οι ενεργειακές κυψέλες είναι οι πλέον υποσχόμενες), όταν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα σιγήσουν έχοντας καταναλώσει και την τελευταία σταγόνα ορυκτών καυσίμων. Μεσοπρόθεσμα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δείχνουν ότι έχουν αρκετά περιθώρια, αρκεί να γίνουν μερικά ακόμα βήματα εξέλιξης αναφορικά με τις μπαταρίες και το συνολικό κόστος. Το ζήτημα, όμως, είναι τι μπορεί να γίνει άμεσα. Και, αφού είμαστε δέσμιοι του κινητήρα εσωτερικής καύσης, οι όποιες προσπάθειες μπορούν να επικεντρωθούν είτε στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας είτε στην αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων.

Οι συστάσεις
Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το Golf TDI. Χάρη στο πρόγραμμα BlueMotion, οι μηχανικοί της VW βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του πετρελαιοκινητήρα με επεμβάσεις στην αεροδυναμική (ο συντελεστής Cd 0,27 επιτυγχάνεται με τη μείωση της απόστασης από το έδαφος κατά 15 χλστ. και ειδικά βοηθήματα στην οροφή, στη μάσκα, στους αεραγωγούς και στο δάπεδο), με τη μείωση του βάρους κατά 49 κιλά, με τα ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης και με τις μακρύτερες σχέσεις μετάδοσης. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο στοιχείο, η κλιμάκωση έχει αραιώσει τόσο, που η 5η είναι όσο η 6η της έκδοσης 4Motion (το μοναδικό Golf 1.6 TDI που είχαμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα με 6άρι κιβώτιο), ενώ η 6η είναι μακρύτερη και από την 7η του ημιαυτόματου DSG που τοποθετείται στο απλό Golf 1.6 TDI.
Στην άλλη πλευρά βρίσκεται το Seat Leon TGI. Πρόκειται για την πρώτη υλοποίηση της MQB πλατφόρμας (αργότερα θα ακολουθήσουν τα αντίστοιχα Audi A3 και VW Golf), όπου, εκτός από βενζίνη, χρησιμοποιείται και φυσικό αέριο (προσοχή, μιλάμε για CNG, και όχι LPG, δηλαδή υγραέριο). Αν και παλιότερα το γκρουπ VW χρησιμοποιούσε για αυτόν το σκοπό τον TSI κινητήρα των 150 ίππων με τη διπλή υπερτροφοδότηση, στην MQB πλατφόρμα αξιοποιείται ο 1.400άρης κινητήρας της νέας γενιάς ΕΑ288 με ένα τούρμπο και απόδοση 110 ίππων. Σε αντίθεση με άλλα μοντέλα, στα οποία ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανά πάσα στιγμή το καύσιμο, εδώ, έπειτα από μία σύντομη περίοδο προθέρμανσης όπου χρησιμοποιείται βενζίνη, κατόπιν το σύστημα γυρνάει αυτόματα στο φυσικό αέριο και, αφού εξαντληθούν τα αποθέματα, τότε επιστρέφει στη βενζίνη. Για την τελευταία, το μέγεθος του ρεζερβουάρ των 50 λίτρων έχει παραμείνει αμετάβλητο, ενώ κάτω από το ελαφρώς ανασηκωμένο δάπεδο του πορτ μπαγκάζ (η χωρητικότητα του οποίου έχει περιοριστεί στα 275 λίτρα από τα 380 της συμβατικής έκδοσης) βρίσκονται δύο δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 15 κιλών.
Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου εστιάζονται στο γεγονός ότι είναι ένα καύσιμο που δε νοθεύεται, έχει υψηλό αντικροτικό βαθμό με 130 οκτάνια, κάνει εξαιρετικά καθαρή καύση προσφέροντας μείωση κατά περίπου 25% της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και κατά 52% των οξειδίων του αζώτου (αλλά και άλλων βλαβερών στοιχείων, όπως είναι το μονοξείδιο του άνθρακα και τα μικροσωματίδια), ενώ είναι και ασφαλέστατο (λόγω της μικρής του πυκνότητας διαχέεται άμεσα στον αέρα, σε περίπτωση διαρροής). Από ενεργειακή άποψη, 1 κιλό φυσικού αερίου κίνησης ισοδυναμεί με 1,5 λίτρο αμόλυβδης βενζίνης, με 1,3 λτ. ντίζελ, και 2 λίτρα υγραερίου.

Τα κέρδη
Στην περίπτωση του Golf BlueMotion, έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο που φτιάχτηκε για ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση (3,2 λίτρα/100 χλμ. έναντι 3,8 λίτρων/100 χλμ. του απλού TDI, σύμφωνα με τη μέση εργοστασιακή κατανάλωση του κατασκευαστή) και εκπομπές ρύπων (85 γρ./χλμ. έναντι 99 γρ./χλμ πάντα σε σύγκριση με το απλό 1.6 TDI). Στην πράξη είδαμε την κατανάλωση να πέφτει από τα 6,3 του απλού TDI στα 5,7 λίτρα/100 χλμ. του BlueMotion, με την προϋπόθεση όμως ότι συνηγορεί το οδηγικό στυλ. Επειδή οι μακρύτερες σχέσεις περιορίζουν τη ζωντάνια, ο οδηγός θα πρέπει να εστιάζει στην προληπτική οδήγηση (με όσο το δυνατόν λιγότερες απότομες επιβραδύνσεις και επιταχύνσεις), γιατί ειδάλλως η όλη προσπάθεια ακυρώνεται (ό,τι ισχύει δηλαδή και για όλα εκείνα τα Ρrius που βλέπεις να σε προσπερνούν με μεγάλες ταχύτητες).
Το Leon TGI, από την άλλη, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Χάρη στον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, προσφέρει καλές επιδόσεις, όπου μάλιστα στις μικρές ρεπρίζ υπερτερεί του Golf BlueMotion, το οποίο ισορροπεί την εικόνα σε πιο υψηλές ταχύτητες. Το TGI δεν έχει τη σπιρτάδα του 120άρη TSI, πολύ περισσότερο δε του 140άρη, αλλά ποτέ δε θα σε δυσαρεστήσει. Το αξιοθαύμαστο, όμως, είναι ότι τα κάνει όλα αυτά με ένα χαμηλό κόστος σε καύσιμο, πιο κάτω και σε σχέση με τον ντίζελ αντίπαλο. Στον πίνακα, μάλιστα, μπορείτε να δείτε πώς διαμορφώνεται, αντίστοιχα, η κατανάλωση σε διάφορες ταχύτητες, ενώ στο γράφημα παραθέτουμε το ανάλογο κόστος για 40.000 χλμ. (αν θεωρητικά διήνυαν αυτήν την απόσταση σταθερά με την κάθε ταχύτητα, ενώ σημειώνεται και το τυπικό κόστος που αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση ανά περίπτωση).
Από τη στιγμή, λοιπόν, που κάποιος μπορεί να προγραμματίσει τους ανεφοδιασμούς (δεδομένου του περιορισμένου δικτύου των πρατηρίων, με τέσσερα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, αλλά αρκετές προοπτικές επέκτασης σύμφωνα με τα σχέδια της ΔΕΠΑ), τότε πρόκειται για μια συμφέρουσα λύση που θα αποσβέσει εύκολα το επιπλέον κόστος των 2.000 ευρώ (έναντι του απλού TSI των 120 ίππων), αν και θα θέλαμε να προσφερόταν και με κάποιο μικρότερο επίπεδο εξοπλισμού, αντί του Style των 20.050 ευρώ (18.590 ευρώ με όφελος και απόσυρση). Στην περίπτωση του Golf BlueMotion, το υψηλότερο κόστος θα αποσβεστεί πιο γρήγορα, τη στιγμή που το απλό 1.6 TDI μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τις απαιτήσεις του μέσου οδηγού για ένα χαμηλής κατανάλωσης αυτοκίνητο, ενώ στα επίπεδα των 22.000 με 23.000 ευρώ θα μπορούσε κάποιος να στραφεί είτε στην πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση 4Μotion είτε στην απλή έκδοση με αυτόματο κιβώτιο DSG._ 4T